تولیدکنندههای قارچ میگویند این چند روز دست خالی به خانه برگشته و چند صد هزار تومان خسارت دادهاند. سوپرمارکتهای سطح شهر هم از مرجوعشدن همه قارچهای موجود در مغازههای خود خبر میدهند و در این میان مصرفکنندگان هم هر روز بیشتر از روز قبل از مصرف قارچ هراس دارند.
«اطلاعرسانیهای غلط، تولیدکننده را زمین میزند. صبح دیروز در بازار میوه و ترهبار تهران از 28تن بار قارچ حتی یک کیلو فروش نرفته بود.» این موضوعی است که حبیبالله عظیمی، دبیر انجمن پرورش قارچهای خوراکی به آن اشاره کرده و به همشهری میگوید: نا آگاهیها نسبت به قارچ زیاد است.
قارچی که مردم ایران را مسموم کرده از نوع قارچ پرورشی نبوده و قارچ کوهی نام دارد اما هنگامی که میخواهند خبر مسمومیت با قارچ و هشدار دادن به مردم را منتشر کنند، از عکس قارچهای دکمهای و پرورشی استفاده میکنند. ناآگاهی نهتنها بین مردم بلکه بین مسئولان هم وجود دارد.
تصور کنید بهراحتی به مردم هشدار داده میشود که از قارچ فلهای استفاده نکنند درصورتیکه قارچ فلهای اصلا نمیتواند سمی باشد. به همین راحتی تولیدکنندههای بسیاری ضررهای هنگفت میکنند. یکی از این تولیدکنندهها که در جاده کرج -تهران مشغول به کار است، دل پری از خبرهای منتشر شده در این روزها دارد. این تولیدکننده که به افشای نامش تمایلی ندارد، به همشهری توضیح میدهد:
ببینید چقدر ناآگاهی گسترده شده که به خانه ما زنگ میزنند میپرسند فلانی زندهای؟ نگرانت شدیم، تلویزیون میگوید همه قارچها سمی شدهاند. او ادامه میدهد: «کار ما کار روز است. الان چند روز است که یا فروش نداریم یا آنقدر کم میفروشیم که در نهایت کرایه رفتوآمدمان درمیآید.
چرا هنگام اعلام یک خبر سنجیده عمل نمیکنند؟ امروز و دیروز نتوانستم چکهایم را پاس کنم. چهکسی پاسخگوی من و همصنفیهای من است؟» در هفتهای که گذشت، خبر انتشار قارچهای سمی دست به دست در شبکههای اجتماعی چرخید و نخریدن قارچ در عرض چند روز اپیدمی شد. تا لحظه نگارش این گزارش 11نفر در استانهای غربی ایران بر اثر مصرف قارچ سمی جان خود را از دست داده و 800 نفر، مسموم شدهاند و مسئولان ذیربط از مردم خواهش کردند حتیالمقدور قارچ بهخصوص از نوع فلهای نخرند.
- چرا قارچها سمی شدند؟
بارندگیهای اخیر تولید قارچهای کوهی را دوچندان کرده است. عظیمی، دبیر انجمن قارچ در تشریح وضعیت کنونی قارچهای سمی و علت شیوع آن به همشهری میگوید: همواره تولید قارچهای کوهی در فصل بهار زیاد میشود. قارچهای کوهی میتوانند سمی و دارویی یا سالم و قابل خوردن باشند.
امسال بارندگیهای نواحی شمال و شمال غرب کشور بیشتر از همیشه بود و طبعا تعداد این قارچها بیشتر شد. برخی برای سود بیشتر هر سال به جنگلها و مراتع و... رفته و قارچ کوهی میچینند و برای فروش بهصورت دستی عرضه میکنند. مردمی هم که میخواهند با هزینه کمتر قارچ بخرند، از این افراد که بهصورت غیررسمی فعالند، قارچ میخرند. نتیجه این زنجیره را هم که این روزها میبینید.
عظیمی میافزاید: بهعنوان دبیر انجمن قارچ از مردم خواهش میکنم از خرید قارچ کوهی تحت هر عنوانی بپرهیزند و از قارچهای دکمهای مزارع پرورش قارچ استفاده کنند.
- قارچهای پرورشی سمی نمیشوند
در حالی نگرانی مصرف قارچ سمی باعث تردید در مصرف این کالای خوراکی شده که دبیر انجمن قارچ کشور میگوید قارچ پرورشی اصلا و به هیچ عنوان سمخور نیست.
بذر قارچهای پرورشی و دکمهای بذر اصلاح شده است که معطوف به ایران نیست. سالانه 12میلیون تن قارچ در جهان تولید میشود که این عدد در ایران به بیش از 140هزار تن میرسد.
مردم باید نسبت به تفاوتهای قارچ کوهی و قارچ پرورشی آگاه باشند و بدانند که تحت هیچ شرایطی نباید قارچ کوهی مصرف کنند چراکه کار تشخیص سلامت فقط از عهده کارشناسان برمیآید.
- تولیدکنندهها چه میگویند؟
برخی تولیدکنندهها در روزهای اخیر حسابی ضرر کردهاند و برخی دیگر صرفا کمتر فروش داشتهاند.
عبدالحسینی بیش از 10سال است که در حوزه پرورش قارچ فعالیت میکند. او به همشهری میگوید: همه ساله در ماه رمضان بازار فروش قارچ دچار رکود میشود اما امسال این رکود تشدید شده است.
در این میان کارخانههای بزرگ از آب گلآلود ماهی میگیرند و به مردم میگویند قارچ بستهبندی بخرید نه فله.
این تولیدکننده ادامه میدهد: این توصیهها در حالی اتفاق میافتد که قارچ فلهای با قارچ بستهبندی در مراحل تولید هیچ تفاوتی ندارد و فقط یکی تولیدکننده بزرگتری است که میتواند صاحب کارخانه باشد و دیگری در محیط کوچکتری قارچ تولید میکند. انتشار خبر قارچهای سمی باعث شده فروشندگان قارچ فله دچار مشکلات بسیاری شوند.
عبدالحسینی با تأکید بر اینکه 100هزار نفر از طریق تولید قارچ و پخش و کاشت و برداشت آن ارتزاق میکنند، افزود: برای حمایت از تولید داخلی لازم نیست فقط شعار دهیم، گاهی با یک خبر اشتباه یا گسترش ناآگاهی به راحتی تولیدکنندههای بسیاری ظرف چند روز زمین میخورند.
- چه قارچهایی سمی هستند
از دست زدن به قارچهای کلاهکدار جدا باید خودداری کنیم. به قارچهای خوراکی ماشروم میگویند و به قارچهای سمی توداستور که در منابع مختلف ممکن است اسمهای متفاوتی داشته باشد. در طبیعت که قارچها به صورت وحشی رشد می کنند بعد از رعد و برق، باریدن باران و رسیدن اکسیژن کافی به زمین، فضا برای رشد قارچ در بیابان و کویر مهیا میشود و بسیاری از قارچهای سمی هم به همین طریق طبیعی و وحشی رشد میکنند و تکثیر میشوند. استفاده از قارچها ممکن است حساسیت ایجاد کند.
سر درد، سرفه، سینه درد و نفس تنگی. همه این ها از اثرات قارچهای سمی هستند که بر روی انسان میگذارد. باید توجه داشت که قارچهای وحشی را نباید نپخته و خام میل کرد. زمانی که قارچ را بجوشانیم، بپزیم و یا سرخشان کنیم سم قارچ تقریباً متلاشی میشود.
نظر شما